Constructieve mindset

Hoe stimuleer je toekomstgerichte initiatieven?

Welke soorten bedrijfscultuur is het beste? Uitgaande dat mensen willen weten waar ze aan toe zijn zou men kunnen stellen dat een bureaucratische organisatie het beste aansluit bij het behoeftepatroon van werknemers. Aan de andere kant wil de moderne mens zichzelf ontplooien, verlangt betrokkenheid en inspraak en waarbij tevens de hedendaagse organisatie zich continu aan de marktveranderingen zal moeten aanpassen. Om deze ogenschijnlijke tegenstrijdigheid te managen heeft een organisatie rituelen en waarden nodig waar medewerkers een toekomstgerichte voorstelling bij kunnen maken want hun voorstelling bepaalt hun gedrag.

Visie op leiderschap van Hans Verheijke

Je bent als leidinggevende succesvol als je medewerker succesvol is. Het investeren in de ontwikkeling van medewerkers is dus de beste investering die een leidinggevende kan doen. In managementtermen uitgedrukt: faciliterend leidinggeven door “management by coaching”.

Succesvolle leiders moeten proactief en flexibel zijn om op veranderingen te kunnen anticiperen en medewerkers kunnen motiveren om samen te werken. Voeg daar “gepassioneerd voorbeeldgedrag” aan toe, en je herkent
De Leider Van De Toekomst.

Bekijk ook

  • Doelstelling bepalen

    Het gebeurt nogal eens dat door goed bedoeld enthousiasme (een groep kan zichzelf enorm opzwepen) er ambitieuze doelen worden bepaald.
  • Samenwerken in een team

    "Samenwerking wordt vooral bereikt door persoonlijke motieven" Als teamleden niet goed samen door één deur kunnen wordt samenwerken lastig.