Actief luisteren in plaats van luisteren.

Hoe verbeter je luistergedrag?

Hoe komt het toch dat luisteren moeilijker is dan spreken? In de eerste plaats een menselijke reden: “de mens is in de eerste plaats geïnteresseerd in zichzelf ”. Niet iedereen die dit leest zal het daar wellicht mee eens zijn, het heeft te maken met onze overlevingsdrang.

Hierbij komt dat ons denkproces zo’n 600 woorden per minuut kan verwerken en de gemiddelde spreeksnelheid op ongeveer 150 woorden per minuut ligt. Het dilemma is hiermee een feit, wat de ander zegt is al snel langdradig.

Daarom de tip om te leren luisteren om je luistergedrag te managen: praat de helft van een gesprek en luister de andere helft!

Visie op leiderschap van Hans Verheijke

Je bent als leidinggevende succesvol als je medewerker succesvol is. Het investeren in de ontwikkeling van medewerkers is dus de beste investering die een leidinggevende kan doen. In managementtermen uitgedrukt: faciliterend leidinggeven door “management by coaching”.

Succesvolle leiders moeten proactief en flexibel zijn om op veranderingen te kunnen anticiperen en medewerkers kunnen motiveren om samen te werken. Voeg daar “gepassioneerd voorbeeldgedrag” aan toe, en je herkent
De Leider Van De Toekomst.

Bekijk ook

  • Voorbeeldgedrag leidinggevende

    Om het immense belang van je voorbeeldgedrag als leidinggevende op waarde te schatten, moet je je van enkele woorden bewust zijn.
  • Fouten maken is menselijk

    De grootste fout in leiderschap die je kan maken is de verkeerde manier van controle. Controle zegt veel over je leiderschapsstijl.