Positief leiderschap geven

Positieve communicatie is de basis voor iedere leider

Ben jij wel een positieve leider? Door met “Ja maar …” of “Ja en …” te communiceren kenmerken we onze instelling. Als iemand die tijdens een vergadering van een uur meer dan 10 keer met “Ja maar …” op een vraag of opmerking van de ander reageert, dan heeft men een onbewuste negatieve mindset. 

Met ”Ja maar …” wordt het altijd een lange discussie, omdat de “Ja maar …” persoon het verleden probeert te verdedigen en een ding is zeker, de toekomst zal er anders uitzien dan het verleden. Haal “Ja, maar …” uit je vocabulaire en vervang het door “Ja, en …”. Je denken en gedrag is dan automatisch meer toekomstgericht en kenmerkt positief leiderschap.

Visie op leiderschap van Hans Verheijke

Je bent als leidinggevende succesvol als je medewerker succesvol is. Het investeren in de ontwikkeling van medewerkers is dus de beste investering die een leidinggevende kan doen. In managementtermen uitgedrukt: faciliterend leidinggeven door “management by coaching”.

Succesvolle leiders moeten proactief en flexibel zijn om op veranderingen te kunnen anticiperen en medewerkers kunnen motiveren om samen te werken. Voeg daar “gepassioneerd voorbeeldgedrag” aan toe, en je herkent
De Leider Van De Toekomst.

Bekijk ook

  • Effectief vergaderen

    Als er een management onderwerp is waar erg veel over geschreven is, dan is het wel vergaderen.
  • Iedereen kan innoveren

    Innovatie brengt een organisatie vooruit. Hoe zorg je er voor dat het hele bedrijf meewerkt aan de toekomst?