Samenwerken in een team

Hoe bouw je bruggen als teamleider?

Eerst een statement: samenwerking wordt vooral bereikt door persoonlijke motieven. Als teamleden niet goed samen door één deur kunnen, wordt het moeilijk samen te werken. Het resultaat van een samenwerking is altijd verschillend, de reden hiervoor is relatief simpel, iedereen heeft een verschillende persoonlijkheid. 

Goed samenwerken in een team bestaat niet alleen maar uit leuke dingen met elkaar doen. Het vereist kennis van individuele talenten en persoonlijkheden, want een groep mensen is de volgende dag niet ineens een team. 

Daarom de tip: tel eens hoeveel vragen je per dag stelt om je medewerkers echt te kennen!

Visie op leiderschap van Hans Verheijke

Je bent als leidinggevende succesvol als je medewerker succesvol is. Het investeren in de ontwikkeling van medewerkers is dus de beste investering die een leidinggevende kan doen. In managementtermen uitgedrukt: faciliterend leidinggeven door “management by coaching”.

Succesvolle leiders moeten proactief en flexibel zijn om op veranderingen te kunnen anticiperen en medewerkers kunnen motiveren om samen te werken. Voeg daar “gepassioneerd voorbeeldgedrag” aan toe, en je herkent
De Leider Van De Toekomst.

Bekijk ook

  • Aansturen van medewerkers

    Zoals al bij een eerdere tip video aangegeven, negatieve controle is de grootste fout die je als leidinggevende kan maken.
  • Aanspreken op gedrag

    Als je ervan overtuigd bent dat je fouten bespreekbaar moet maken, dan moet je dit wel op een professionele wijze managen.